5 tips om te weten of je de beste liftkeurder hebt

Stap jij met een veilig gevoel in de lift? Dat zou moeten! Want elke lift moet voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften en dient op geregelde tijdstippen onderhouden én gekeurd te worden. Het is zelfs bij wet verplicht. Als eigenaar moet je de liftveiligheid kunnen garanderen.

Het keuren van een lift mag enkel gebeuren door een erkende ‘Externe Diensten voor Technische Controles’ (EDTC). Je kiest zelf je EDTC. Heb jij de beste liftkeurder? Stel jezelf deze vijf vragen.

1. Heb je een EDTC met als enige specialisatie liften?

  • Liftinspecties zijn geen bijzaak. Zorg voor een EDTC die volledig gespecialiseerd is in liften. Zo weet je zeker dat jouw lift geen geheimen kent voor de inspecteur.
  • Ga bij voorkeur in zee met een partij waarbij alle inspecteurs technisch gekwalificeerd zijn, vooroplopen in kennis van lifttechniek en steeds op de hoogte zijn van de geldende wetten en normen.
  • Kies bij voorkeur voor een EDTC die deel uitmaakt van de EU-normencommissie. Deze EDTC’s zijn altijd als eerste op de hoogte van nieuwe normen.

2. Heb je een EDTC die helder en transparant communiceert?

  • Kies voor een EDTC die je de mogelijkheid biedt om keuringsrapporten 24/7 online te raadplegen.
  • Zorg voor een EDTC die het inspectieresultaat zichtbaar maakt in de lift, bijvoorbeeld met een herkenbaar keurmerk naast het bedieningspaneel. Zo weten liftgebruikers dat zij een gekeurde lift nemen die veilig is.

3. Heb je een EDTC die met jou meedenkt?

  • Liftveiligheid is een zaak van jou, je liftkeurder én je onderhoudsfirma. Ga daarom in zee met een EDTC die ook je onderhoudsfirma onmiddellijk op de hoogte brengt van de veiligheidsstatus van je lift. Zo blijven steeds alle partijen betrokken.
  • Met een op samenwerking en meedenken gerichte EDTC til je de liftveiligheid voor jou en andere liftpassagiers naar een nog hoger niveau.

4. Heb je een EDTC die je betrekt bij de inspecties?

  • Niets zo vervelend dan een bedrijf dat gebrekkig communiceert over zijn afspraken. Een communicatief sterke EDTC houdt de betrokken contactpersoon steeds op de hoogte en plant het keurmoment altijd in overleg.
  • Zo komt op de dag van de liftinspectie niemand voor een verrassing te staan.

5. Heb je een EDTC gekozen op basis van prijs én kwaliteit?

  • Een correcte inspectie vraagt om voldoende tijd, nauwkeurigheid en expertise. Het gaat tenslotte om jouw veiligheid en die van alle andere liftgebruikers. Laat je dus niet alleen leiden door de prijs, maar kijk ook naar de kwaliteit van de keuringswerken.


Keuzehulp: maak kennis met Liftinstituut

Heb jij niet alle vragen met ja beantwoord? Ontdek Liftinstituut. Als de internationale referentie in liftveiligheid voldoen we aan alle keuzecriteria voor beste liftkeurder. Wil jij of jouw gebouwbeheerder met ons kennismaken, of wil je meteen een gratis offerte aanvragen? Bel +32 3 376 64 24 of stuur een e-mail naar info@liftinstituut.be.