Over ons

Liftinstituut is een gerenommeerde en erkende keurder van liften en roltrappen. We zijn al 90 jaar dé internationale referentie voor liftveiligheid. 

Sinds 2020 zijn we ook gevestigd in België. Een team van ervaren inspecteurs helpt u graag verder met keuringen en vragen. Als erkende EDTC zijn we gespecialiseerd in liften, roltrappen en hijswerktuigen. Bij ons is liftveiligheid verzekerd.

Ons hoofdkantoor en onze roots liggen in Amsterdam. In Nederland is Liftinstituut al sinds 1933 marktleider in keuringen. Ondertussen is het bedrijf uitgegroeid tot de internationale expert in liftveiligheid: van certificeringen, technische keuringen tot het opleiden van klanten en gebruikers. Onze inspecteurs en certificeerders zorgen ervoor dat iedereen veilig en zorgeloos de lift kan gebruiken. Niet alleen in Nederland, maar ook in Dubai, Ierland, Turkije, Singapore, de Caraïben, Finland en nu ook België.

Expert in liftveiligheid

Liftinstituut baseert zich op die jarenlange ervaring en technische expertise. We zijn grondlegger van de verplichte keurmerken in Nederland en de Europese liftnormering.

Gebouweigenaren, -beheerders en producenten schakelen ons dagelijks in voor de objectieve keuring van hun installaties. Installaties die onze keuring doorstaan, worden gelabeld met het gekende zilverkleurige Liftinstituut-keurmerk.

Naast het keuren van installaties beschikt Liftinstituut ook over een internationale afdeling, specifiek voor certificering van liften en liftcomponenten. Op die manier worden we vaak betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen en blijft onze technische expertise en zin voor innovatie groeien.

Snel, helder en efficiënt

We staan voor een integere en transparante aanpak.  Onze medewerkers zijn deskundig en aanspreekbaar. Ze staan garant voor een onderbouwd en objectief oordeel en zijn steeds bereid tot meer uitleg. Omdat we louter keuren en certificeren, kunnen we die objectiviteit garanderen.

Wij vertalen ons technisch vakmanschap steeds in duidelijke communicatie. Onze rapportage en toelichtingen zijn helder. Ook alle belanghebbende ontvangen deze informatie. Zo kunnen zij eveneens hun steentje bijdragen aan een liftveilige wereld. Want dat is onze droom: bouwen aan een liftveilige wereld.

Het team van Liftinstituut België

  • John van Vliet (midden), managing director
  • Marco Waagmeester (rechts), managing director
  • Sam Berrens (niet op de foto), inspecteur

Enkele mijlpalen in onze geschiedenis

1933

Oprichting van Liftinstituut in Nederland

De commissie Straatman presenteert het rapport ‘Leidraad voor veiligheidsmaatregelen voor liften’ aan de regering. Mede op basis daarvan wordt één keuringsinstantie voor liften in het leven geroepen: Liftinstituut, voorheen Nederlands Instituut voor Lifttechniek (NIVL).

1979

Internationale liftnormering

De liftnormering gaat de grens over: Liftinstituut is betrokken bij de totstandkoming van de eerste Europese liftnorm EN 81-1, gebaseerd op NEN 1081. De norm biedt fabrikanten mogelijkheden voor standaardisatie in productie, en ruimte voor investering in ontwikkeling en innovatie.

1996

De lift zonder machinekamer

De machinekamerloze lift wordt geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt 90% van alle liften zonder machinekamer op het dak gebouwd. Liftinstituut tekende voor de Europese typecertificering van de eerste machinekamerloze lift.

2009

Duurzaamheid in de lift

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in de liftenbranche. Liftinstituut heeft een wereldwijde primeur en geeft als eerste een Energie Prestatie Certificaat af.

2020

Erkenning EDTC

Liftinstituut is erkend als Belgisch EDTC bij Ministerieel besluit van 7 februari 2020.

1933
1979
1996
2009
2020