Liftinstituut activeert miljoenen liftgebruikers

Uit onderzoek van het Liftinstituut blijkt dat liftgebruikers zich niet altijd prettig voelen in de lift. Al heeft dat niets te maken met de veiligheid van de lift, maar wel met het gedrag van hun medepassagiers. Veiligheid beoordelen ze als een soort vanzelfsprekendheid. Toch zijn er liften met een C-besluit, de lift is onveilig. Alle reden om de aandacht aan de lift te geven.

Marco Waagmeester, bestuurder van Liftinstituut vzw, ziet het feit dat liftgebruikers niet bij de veiligheid van een lift stilstaan, op zich als een compliment. “Dat betekent dat wij als EDTC en ook andere bij liften betrokken partijen goed werk doen. Maar vanuit onze maatschappelijke rol vinden we het als Liftinstituut toch belangrijk dat liftgebruikers weten waar ze op moeten letten als het om veiligheid van een lift gaat. 25% van hen heeft namelijk nog steeds een angstig gevoel als ze in een lift stappen of is bang om opgesloten te raken.”

Belang van een keurmerk

Of een lift wel of niet aan de wettelijke veiligheidseisen voldoet, kan elke liftgebruiker in één oogopslag zien: aan het keurmerk in de lift, zoals de zilveren ‘driehoek’ die Liftinstituut als keurmerk hanteert.

Gedrag bepaalt veiligheid ook

“Maar het feit dat een lift veilig is, hoeft niet te betekenen dat het transport hiermee ook veilig is’’, benadrukt Waagmeester: “Dit hangt ook af van het gedrag van de liftgebruiker. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je hond strak is aangelijnd, zodat z’n riem niet tussen de liftdeur kan komen. Of dat kinderen niet met hun handjes tegen de glazen liftdeur staan. ’’

Vrouwen voelen zich eerder onveilig dan mannen

Vrouwen denken vijf keer vaker dan mannen aan het vastzitten in de lift. Ze voelen zich ook om andere redenen niet altijd prettig in de lift. Het is daarom niet voor niets dat in openbare gebouwen, maar ook op andere plaatsen, liften door veel glas transparant worden gemaakt. Zo kan iedereen zien wat er in de lift gebeurt.