Wat denkt de Vlaming 
 van liften? 

Eerste grootschalig onderzoek in Vlaanderen

10 %

van de Vlamingen is bang in de lift.

De meeste mensen zijn bang dat de stroom uitvalt, maar ook de grootte (te klein), ouderdom van de lift en claustrofobie zijn zaken die de Vlaming angstig maken bij het gebruik van een lift.

14 %

van de Vlamingen neemt nergens de lift.

De voornaamste reden? Gezondheid! Men verkiest te bewegen en de trap te nemen. Maar ook angst is een reden om nooit in een lift te stappen.

31 %

van de Vlamingen zat al eens vast in een lift.

De grote meerderheid bleef daar rustig onder en gebruikte de alarmknop. Slechts 4 % van de Vlamingen bevrijdde zichzelf.

25 %

van de Vlamingen zou iemand die vastzit, wel bevrijden uit de lift.

En meer dan 1/3 van de Vlamingen zou proberen zichzelf te bevrijden als ze vastzitten. Maar dat is geen goed idee. Lees hier waarom.

Feiten en fabels

28 % van de Vlamingen denkt van wel.

Dat klopt niet. Filmregisseurs laten het ons misschien graag geloven, maar er is altijd genoeg zuurstof aanwezig. In de liftschacht waarin de lift naar boven en beneden gaat, is er sprake van een natuurlijke doorstroom van lucht. In de liftkooi, die de liftpassagiers vervoert, zitten vaak onzichtbare ventilatieroosters, waardoor de lucht in de liftkooi gewoon wordt ververst. Zelfs wanneer het maximumaantal liftpassagiers in de liftkooi staat, is er genoeg zuurstof. Daar is rekening mee gehouden bij het ontwerp van de lift.

35 % denkt van wel.

Ook dat klopt niet. Een slim beveiligingssysteem zorgt ervoor dat de lift nooit naar beneden kan vallen. De liftkooi waarin de liftpassagiers staan, zit sowieso al aan heel veel kabels vast. Er moet echt veel gebeuren, willen die allemaal breken. Kom je onverhoopt toch in een vrije val, dan zorgt de vanginstallatie ervoor dat je niet kunt neerstorten.

14 % gelooft van wel.

Gelukkig zit er in bijna alle liften een alarmknop en kun je contact opnemen de storingsdienst. De telefoonlijn daarvoor werkt ook als de stroom uitvalt. Tijdens de preventieve liftinspectie testen wij trouwens deze werking.

Nog meer weten over het onderzoek?